FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 
Koliko, zaista, provodimo vremena za ekranima i u zatvorenom prostoru, a koliko u prirodi i na zemlji? Ako razmislimo i budemo realni prema sebi, onda odgovor neće biti obećavajući - kako za nas, tako i za našu djecu.

Dodir sa zemljom, biljkama i životinjicama, insektima i vodom oslobađa nas straha, ali i razvija motoričke sposobnosti kod najmlađih, što je posebno bitno. Podneblje na kojem živimo, pogotovo region Dinarida, daje nam pregršt mogućnosti da svrsishodno i ispunjeno provedemo vrijeme u prirodi.

Naša kultura i način života još uvijek baštine - ipak možda ne u mjeri u kojoj bi trebalo - naviku odlaska u prirodu. Suština je da nam zemlja na kojoj živimo pruža priliku da prilagodimo aktivnosti svojim potrebama i mogućnostima, dok za one najmlađe postoje i posebno prilagođeni planinarski kampovi i školice koje ih uče o prirodnim vrijednostima i bogatstvima.

Jedan takav kamp održan je u planinarskom domu na Šibovima u Banjoj Luci, u organizaciji Planinarskog društva "Kozara" iz tog grada. Na kampu je učestvovalo 27 mališana uzrasta od 6 do 14 godina.
kamp za male planinare 3
Klinci su imali priliku da se upoznaju sa osnovama višednevnog boravka u prirodi, tj. mogli su da kampuju sa svojim drugarima, da nauče kako postaviti šator i šta je sve potrebno za siguran i ugodan boravak u prirodi.

Osim toga, učestvovali su na zanimljivim radionicama i predavanjima na kojima su stekli nova znanja i vještine: Sta je to brdski biciklizam? Kakvi sve čvorovi postoje i šta je to alpinizam? Koje su osnove prve pomoći? Šta je to gorska služba spašavanja? I na kraju - saznali su kako sve to Via Dinarica objedinjuje.

kamp za male planinare 7

Mladi planinari su hodali i dijelom Banjalučke transverzale, koja je dio Zelene staze Via Dinarica, od ronilačkog kluba Buk uz rijeku Suturliju, sve do planinarskog doma na Šibovima, u dužini od 7km.

kamp za male planinare 6

Sva predavanja i šetačke ture vodili su obučeni instruktori PD Kozara i Gorske sluzbe spašavanja, Banja Luka.

Projekat „VIA DINARICA Faza II - Poboljšanje dostupnosti staza Via Dinarica u Bosni i Hercegovini i afirmacija brenda Via Dinarica“ implementira udruženje Zemlja Dinarika sa partnerima. Ovaj projekat dio je velikog projekta Via Dinarica u BiH koji sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

Fotografije: Marko Lakić i Tamara Pantoš

Tekst: Olja Latinović

 

Author: Terra Dinarica

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png