FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 

Obzirom na brojne upite u vezi sa volontiranjem na Via Dinarica stazama, molimo vas da popunjavanjem ovog formulara ostavite svoje podatke, kako bismo vas mogli kontaktirati kada se ukaže prilika za rad na stazama, kada budu organizovani volonterski kampovi i slične akcije na terenu.

Hvala vam na povjerenju!

VIa Dinarica BH tim

DSC 6881

 

 

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju čine predstavnici UNDP-a, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ambasade Bosne i Hercegovine u Španjolskoj, posjetili su sjedište UNWTO-a u Madridu kako bi istražili načine kako zajednički unaprijediti razvoj turizma u regiji, u posebno u okviru projekta Via Dinarica.

 

79093826_2576506092468029_7371526045993795584_o.jpg

U Tirani je 7. i 8. 11. 2019. godine održan 5. Regionalni Via Dinarica sastanak u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council) sa sjedištem u Sarajevu, koji kroz projekt “Triple P Tourism in Southeast Europe: Promotion, Policy and Pilots” podupire regionalno povezivanje Via Dinarica partnera i razvoj Via Dinarica koordinacijskog tijela te jačanje turističko – avanturističkog potencijala Via Dinarica staze.

75443072 1515347828603725 3392398898206081024 n

Sastanak je okupio 30-ak učesnika iz šest Via Dinarica zemalja Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, te predstavnici iz sektora turizma Republike Sjeverne Makedonije kao zemlje promatrača.

Prvog dana su se nakon uvodnog izlaganja od strane predstavnica organizatora (Snježana Derviskadić i Madlina Puka iz RCC) izlaganjima predstavili Via Dinarica iskustva i trenutne aktivnosti u svojim zemljama predstavnici organizacija vodećih zemalja članica Via Dinarica regionalnog koordinacijskog tijela: Valentina Futač ispred Udruge Via Dinarica Croatia, Zehrudin Isakovic ispred Udruženja Zemlja Dinarika iz BiH, Snježana Milisavljević ispred Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Srbije, Arben Lila ispred Planinarske alpinističke federacije Kosovo te Esmeralda Hasani ispred Adriapol Instituta iz Albanije, kao i Thierry Joubert ispred Via Dinarica Alliance kao predstavnik poslovnog sektora Via Dinarica inicijative.

Tokom i nakon predstavljanja svih zemalja članica uslijedila je diskusija koje se dotakla mnogih pitanja trenutnog i budućeg upravljanja Via Dinarica brendom. Kraj prvog dana zaključen je potpisivanjem sporazuma o opredjeljenju i stupanju u Via Dinarica regionalno tijelo za tri nove zemlje članice:

Srbija - Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica,

Kosovo - Planinarska i alpinistička federacija Kosova iz Prištine,

Albanija - Adriapol Institut iz Tirane.


Drugog dana je održana cjelodnevna radionica za potrebe izrade Via Dinarica marketinške strategije koju izrađuje tvrtka Good place iz Slovenije. Na radionici su kroz grupni rad i participativno sudjelovanje učesnici izrazili svoje viđenje i prijedloge za unaprjeđenje i razvoj Via Dinarice na razini proizvoda i na razini destinacije aktivnog odmora.
Dvodnevni regionalni skup je završen održavanjem koordinacijskog sastanka predstavnika vodećih zemalja Regionalnog koordinacijskog tijela na kojem su utvrđeni daljnji koraci te izvršitelji dogovorenih aktivnosti za naredno razdoblje.

Izvor: Via Dinarica Croatia

Pozivamo planinarska društva, te registrovana domaćinstva (ili ona koja su u procesu registracije) i druge pružaoce usluga hrane i/ili smještaja, a koja se nalaze u opštinama/općinama sa liste, da popune upitnik koji se nalazi na ovom linku . Informacije koje budu dostavljene koristiće se u svrhu promocije turističkih potencijala na dionicama Via Dinarica staza.

8

Također molimo sve one koju su do sada dostavili informacije ili su iste prikupljene direktno sa terena, a koje se već nalaze na viadinarica platformi, da provjere podatke, te da posalju izmjene i dopune popunjavanjem formulara, i to dijelova koje treba izmijeniti.

Za sve dodatne informacije ili objašnjenja, molimo Vas da nam pišete na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Opštine/Općine:
Banovići, Banja Luka, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bugojno, Centar Sarajevo, Čapljina, Čelinac, Donji Vakuf, Drvar, Foča, Fojnica, Gacko, Glamoč, Goražde, Gornji Vakuf/Uskoplje, Grude, Hadžići, Han Pijesak, Ilijaš, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jablanica, Jajce, Jezero, Kakanj, Kalinovik, Kladanj, Ključ, Kneževo, Konjic, Kotor Varoš, Kreševo, Krupa na Uni, Kupres, Livno, Ljubuški, Maglaj, Mostar, Mrkonjić Grad, Neum, Nevesinje, Novi Travnik, Olovo, Pale (FBiH), Pale (RS), Petrovac-Drinić, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Ribnik, Rogatica, Rudo, Sanski Most, Sarajevo, Sokolac, Srebrenica, Stari Grad Sarajevo, Stolac, Šipovo, Teslić, Tomislavgrad, Travnik, Trebinje, Trnovo (FBiH), Trnovo (RS), Tuzla, Vareš, Višegrad, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Napomena: Na platformu ce biti registrovani objekti koji se nalaze na ili u neposrednoj blizini Via Dinarica staza, a koji zadovoljavaju principe Via Dinarice.

 

Pozivaju se svi zainteresovani registrovani pravni subjekti da prisustvuju info-danima na kojima će se predstaviti proces certifikacije/standardizacije objekata pogodnih za bicikliste (Bike Friendly Standard) na području Bosne i Hercegovine.

blog logo poziv 372x240

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar je 5.11.2019. godine objavila Javni poziv za zainteresovane pravne subjekte da se uključe u proces certifikacije prema Bike Friendly standardu. Link za javni poziv: https://www.bikefriendlystandard.com/javni-poziv/

Raspored održavanja info-dana:

R.br.

Mjesto

Adresa

Datum

Vrijeme

1

Livno

Trg Branitelja Livna broj 1, sala gradskog vijeća, soba broj 50

18.11.2019

10 h

2

Bihać

Bosanska broj 4, gradska vijećnica

18.11.2019

14 h

3

Banja Luka

Đure Daničića 1/II, mala sala Privredne komore Republike Srpske

19.11.2019.

10 h

4

Tuzla

Bukinje bb, (staklenici pored Termoelektrane)

19.11.2019.

14 h

5

Zenica

Trg BiH broj 6, velika sala gradskog vijeća

20.11.2019.

10 h

6

Sarajevo

Branislava Đurđeva 10 (pored BBI centra), 5. sprat Privredne/Gospodarske komore FBiH

20.11.2019.

13 h

7

Mostar

Dom kulture, Buna bb

22.11.2019.

10 h

8

Široki Brijeg

Fra Didaka Buntića 14, sala Ureda za EU integracije ŽZH,

22.11.2019.

13 h

9

Trebinje

Ul. Stepe Stepanovića bb (Poslovni inkubator)

25.11.2019.

10 h

10

Foča

Ulica 9 maj, zgrada Opštine Foča, sala " DPO", ulaz broj 2, 1. sprat

25.11.2019.

14 h

 

Ovaj proces certifikacije/standardizacije objekata pogodnih za bicikliste (Bike Friendly Standard) na području Bosne i Hercegovine provodi se u sklopu druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

Svi zainteresovani za učešće na info-danima treba da potvrde svoje učešće na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , sa naznakom lokacije na kojoj će prisustvovati.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ,  te na web stranici www.bikefriendlystandard.com

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png