FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 

U toku je izviđanje i obnova markacija na planinarskim i biciklističkim stazama na Zelenoj stazi Via Dinarica u Bosni i Hercegovini. Izviđanje se vrši na potezu od Višegrada pa sve do NP Una. Staze koje su tokom prethodnog projektnog perioda urađene, sada se izviđaju i uređuju po etapama i u zavisnosti od vremenskih prilika. 

vdz barice nahorevo 1

vdz barice nahorevo 12

vdz barice nahorevo 30

 

U periodu od marta do juna 2020. godine izvršena je obnova dijela Zelene staze Via Dinarica staza u banjalučkoj regiji, i to na dionici od vodopada Švrakave do Kamenog mosta. Na pomenutoj dionici urađeno je krčenje rastinja i uklanjanje oborenih stabala nakon zime, obnavljanje markacije, te korekcija postojeće trase. Radove su izveli licencirani markiraoci Jugoslav Vuković i Aleksandar Svitić iz planinarskod društva Kozara, Banja Luka.

Markiranje Prema samaru 11

Donosimo vam fotografije divljih ljepota rijeke Une i inspirativnu priču o aktivnostima članova porodice Alagić, koji su svojim entuzijazmom pokrenuli biznis na brzacima ove rijeke.
“Una Kayak Safari”, nastala je 2016. godine u Bihaću, i predstavlja porodični biznis na najljepšoj rijeci Uni. Oni su tako postali prvi Kayak-Safari tim u BiH, a ideja za realizaciju tog posla inspirisana je njihovim dugogodišnjim iskustvom u bavljenju turizmom i raznim adrenalinskim sportovima kao što su: kajak, rafting, planinarenje, alpinizam i “fly fishing”. Kada je porodica Alagić dobila grant za širenje svog malog rafting biznisa iz projekta Via Dinarica, odlučili su iskoristiti priliku i kupili su novu opremu a, a sada nude nekoliko kajakaških i rafting tura u rasponu od blage do bijele vode. Sada imaju odlično organiziranu ekipu, profesionalnu opremu i veoma obučene skipere koji će ljubitelje avanturističkog turizma sigurno dovesti do cilja i pobrinuti se za nezaboravno iskustvo. Staza takođe prolazi rijekama koje nude užitak uz splavarenje na bijelim vodama. Nažalost, pandemija korone, privremeno je zaustavila njihove aktivnosti u prirodi, ali članovi ovoga porodične firme ne gube nadu.

4

Mahira Alagić istakla je je kako je duboko dirnuta time što je inicijativa Via Dinarica promijenila život njene porodice, a njen sin Amar Alagić kaže: “Nadamo se da će ovo biti što prije gotovo. Nedostaje nam sezona, druženje sa našim gostima, ali iskoristimo priliku pa se sami provozamo lijepo rijekom Unom. Nadamo se da će ovo što prije završiti i da ćemo svi skupa moći uživati u kayaku i raftingu na Uni kao i prošlih godina.”

Za više informacija o aktivnostima “Una Kayak Safarija”, posjetite njihovu web stranicu i link na priču objavljenu u “Voyages” magazinu.

I vi možete uz fotografije virtualno uživati u prirodnim ljepotama i brzacima Une, a kada prođe pandemija svakako planirajte da posjetite “Una Kayak Safari”, gdje ćete moći da se uživate u gostoprimstvu porodice Alagić.

97780830 2809993995776391 894744131316744192 o

 

#staysafe, #viadinarica, #morethanatrail, #connectingnaturally, #usainbih, #italiabih, #undpbih

 

Projekat Via Dinarica je 22.1.2020. godine objavio Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta Via Dinarica za unapređenje turističke ponude i usluga duž staza Via Dinarice u Bosni i Hercegovini i to unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave (JLS): Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad, koji se odnosio na sljedeće prioritetne oblasti:

Prioritetna oblast 1: Poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave (JLS): Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad.

Prioritetna oblast 2: Unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, istorijskog, sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave (JLS): Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad.

Po zatvaranju javnog poziva 20. februara 2020. godine, zaprimljeno je ukupno 38 projektnih prijedloga. Nakon isteka roka za dostavljanje prijava izvršeno je komisijsko ocjenjivanje i bodovanje svih prijava po administrativnim, općim i kvalitativnim kriterijima javnog poziva. Na osnovu izvršenog ocjenjivanja zaprimljenih prijava i verifikacijskih posjeta na terenu, sačinjene su finalne rang liste odabranih prijava za finansiranje u okviru druge faze projekta Via Dinarica. Finalne rang liste su navedene u sljedećim tabelama:

Finalna rang lista za Prioritetnu oblast 1: Poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave (JLS): Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad.

Screenshot_2020-06-12_Objava_rezultata_javnog_poziva_-_oljadinarica_gmail_com_-_Gmail.png

Finalna rang lista za Prioritetnu oblast 2: Unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, istorijskog, sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave (JLS): Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad.

Screenshot_2020-06-12_Objava_rezultata_javnog_poziva_-_oljadinarica_gmail_com_-_Gmail1.png

Raspoloživa sredstva za ovaj Javni poziv bila su dovoljna za sufinansiranje najmanje 14 projektnih prijedloga iz obje prioritetne oblasti, točnije 2 u svakoj od partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS). Ukupno 10 projektnih prijedloga (nevedenih u tabelama iznad) prešlo je bodovni prag, koje su članovi Komisije za ocjenjivanje predložili za dodjelu bespovratnih sredstava.

U partnerskim JLS u kojima nisu potrošena raspoloživa sredstva, UNDP će, uz prethodno odobrenje donatora, i u dogovoru s njima, ponoviti Javni poziv za sufinansiranje projekata u okviru tih JLS.

Podnosioci prijava će biti obaviješteni o rezultatima javnog poziva putem e-mail adrese navedene u prijavi.

Za više informacija možete kontaktirati Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. najkasnije do petka, 19.6.2020. u 12.00 sati.

UNDP želi zahvaliti svim podnositeljima prijava na zainteresiranosti i trudu uloženom prilikom pripremanja projektnih prijedloga.

 

100 Planinarskih pohoda života: Najljepše svjetske staze, nova je knjiga u izdanju National Geographic-a, autorice Kate Siber, u koju je uvrštena i Via Dinarica staza.

Knjiga je organizovana u 6 poglavlja, te sadrži informacije 100 najinspirativnijih svjetskih planinarskih staza. Na poleđini knjige nalazi se i vrlo korisna tablica koja daje pregled svake od staza, te nudi korisne informacije o dužini staze, vremenu koje je potrebno da se staza pređe, poteškoćama itd... Svaka od ovih staza popraćena je i fantastičnim fotografijama prirodnih ljepota. Autor jedne od fotografija koja predstavlja Via Dinarica stazu je Adnan Bubalo, nas najnagrađivaniji pejzažni fotograf u Bosni i Hercegovini.87609664 10220843261248517 5786851154365251584 o

Ovo je samo još jedna potvrda da Dinaridi svojom ljepotom mogu parirati drugim svjetskim planinskim destinacijama, te da staza Via Dinarica jeste i treba biti kotač za razvoj održivog planinskog i avanturističkog turizma u Dinaridima.

 

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png