FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 

Poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava je jedna od aktivnosti u okviru druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS). Druga faza ovog projekta se provodi u saradnji sa domaćim partnerima – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, lokalnim vlastima, nevladinim i privatnim sektorom aktivnim u turizmu. Inicijativa Via Dinarica ima za cilj da promovira značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da omogući bavljenje avanturističkim aktivnostima ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta te da očuva planinska područja, kulture i predjele koji predstavljaju oazu netaknute prirode u Evropi.

Ovaj javni poziv sufinansiraju AICS, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i jedinice lokalne samouprave: Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad, a cilj mu je da dodatno doprinese razvoju inicijative Via Dinarica.

U skladu s gore navedenim, ovaj Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata se odnosi na sljedeće 2 prioritetne oblasti:

Prioritetna oblast 1: Poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad.

Prioritetna oblast 2: Unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, istorijskog, sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Centar Sarajevo, Kalinovik, Prijedor, Prozor – Rama, Ravno, Stolac i Tomislavgrad.

 Adnan Bubalo_Treskavica

Podnosilac prijave može podnijeti maksimalno jedan projektni prijedlog po svakoj prioritetnoj oblasti ovog javnog poziva.

Ukoliko podnosilac prijave dostavi više od jednog projektnog prijedloga po prioritetnoj oblasti, nijedan projektni prijedlog se neće uzeti u razmatranje.

Podnosioci prijava za prioritetnu oblast 1 trebaju pročitati detaljne informacije u odjeljku 2.1 Smjernica.

Podnosioci prijava za prioritetnu oblast 2 trebaju pročitati detaljne informacije u odjeljku 2.2 Smjernica.

Pozivaju se svi zainteresirani i kvalifikovani potencijalni podnosioci prijava, koja žele sudjelovati u ovoj aktivnosti projekta, da dostave svoje prijedloge projekata, uključujući i svu prateću dokumentaciju, najkasnije do četvrtka, 20.02.2020. godine do 16:00 sati. Sve prijave slati isključivo na adresu:

 

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)

UN House

Zmaja od Bosne bb, 71 000 Sarajevo, BiH

Druga faza projekta Via Dinarica

 

Smjernice za podnošenje prijedloga projekata i ostali potrebni obrasci mogu se preuzeti ovdje.

Sva dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti isključivo putem elektronske pošte, najkasnije 7 dana prije isteka roka za podnošenje prijava, sa jasno naznačenim nazivom poziva u predmetu poruke, i to na sljedeću e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Molimo da u e-mail-u naznačite da se pitanja odnose na projekat Via Dinarica.

Neposredno nakon objave javnog poziva projekat Via Dinarica će organizovati info sesije tokom kojih će se prezentirati svi aspekti javnog poziva te pojasniti uslovi i kriteriji. Pored ovoga, tokom sesija potencijalni podnosioci prijava će imati priliku postavljati pitanja o javnom pozivu.

Vrijeme i lokacije info sesija će biti objavljene na UNDP-ovoj web stranici http://www.ba.undp.org/ i na stranici projekta http://viadinarica.com/.

Obzirom na brojne upite u vezi sa volontiranjem na Via Dinarica stazama, molimo vas da popunjavanjem ovog formulara ostavite svoje podatke, kako bismo vas mogli kontaktirati kada se ukaže prilika za rad na stazama, kada budu organizovani volonterski kampovi i slične akcije na terenu.

Hvala vam na povjerenju!

VIa Dinarica BH tim

DSC 6881

 

 

Pozivamo planinarska društva, te registrovana domaćinstva (ili ona koja su u procesu registracije) i druge pružaoce usluga hrane i/ili smještaja, a koja se nalaze u opštinama/općinama sa liste, da popune upitnik koji se nalazi na ovom linku . Informacije koje budu dostavljene koristiće se u svrhu promocije turističkih potencijala na dionicama Via Dinarica staza.

8

Također molimo sve one koju su do sada dostavili informacije ili su iste prikupljene direktno sa terena, a koje se već nalaze na viadinarica platformi, da provjere podatke, te da posalju izmjene i dopune popunjavanjem formulara, i to dijelova koje treba izmijeniti.

Za sve dodatne informacije ili objašnjenja, molimo Vas da nam pišete na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Opštine/Općine:
Banovići, Banja Luka, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bugojno, Centar Sarajevo, Čapljina, Čelinac, Donji Vakuf, Drvar, Foča, Fojnica, Gacko, Glamoč, Goražde, Gornji Vakuf/Uskoplje, Grude, Hadžići, Han Pijesak, Ilijaš, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jablanica, Jajce, Jezero, Kakanj, Kalinovik, Kladanj, Ključ, Kneževo, Konjic, Kotor Varoš, Kreševo, Krupa na Uni, Kupres, Livno, Ljubuški, Maglaj, Mostar, Mrkonjić Grad, Neum, Nevesinje, Novi Travnik, Olovo, Pale (FBiH), Pale (RS), Petrovac-Drinić, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Ribnik, Rogatica, Rudo, Sanski Most, Sarajevo, Sokolac, Srebrenica, Stari Grad Sarajevo, Stolac, Šipovo, Teslić, Tomislavgrad, Travnik, Trebinje, Trnovo (FBiH), Trnovo (RS), Tuzla, Vareš, Višegrad, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Napomena: Na platformu ce biti registrovani objekti koji se nalaze na ili u neposrednoj blizini Via Dinarica staza, a koji zadovoljavaju principe Via Dinarice.

 

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju čine predstavnici UNDP-a, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ambasade Bosne i Hercegovine u Španjolskoj, posjetili su sjedište UNWTO-a u Madridu kako bi istražili načine kako zajednički unaprijediti razvoj turizma u regiji, u posebno u okviru projekta Via Dinarica.

 

79093826_2576506092468029_7371526045993795584_o.jpg

U Tirani je 7. i 8. 11. 2019. godine održan 5. Regionalni Via Dinarica sastanak u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council) sa sjedištem u Sarajevu, koji kroz projekt “Triple P Tourism in Southeast Europe: Promotion, Policy and Pilots” podupire regionalno povezivanje Via Dinarica partnera i razvoj Via Dinarica koordinacijskog tijela te jačanje turističko – avanturističkog potencijala Via Dinarica staze.

75443072 1515347828603725 3392398898206081024 n

Sastanak je okupio 30-ak učesnika iz šest Via Dinarica zemalja Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, te predstavnici iz sektora turizma Republike Sjeverne Makedonije kao zemlje promatrača.

Prvog dana su se nakon uvodnog izlaganja od strane predstavnica organizatora (Snježana Derviskadić i Madlina Puka iz RCC) izlaganjima predstavili Via Dinarica iskustva i trenutne aktivnosti u svojim zemljama predstavnici organizacija vodećih zemalja članica Via Dinarica regionalnog koordinacijskog tijela: Valentina Futač ispred Udruge Via Dinarica Croatia, Zehrudin Isakovic ispred Udruženja Zemlja Dinarika iz BiH, Snježana Milisavljević ispred Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Srbije, Arben Lila ispred Planinarske alpinističke federacije Kosovo te Esmeralda Hasani ispred Adriapol Instituta iz Albanije, kao i Thierry Joubert ispred Via Dinarica Alliance kao predstavnik poslovnog sektora Via Dinarica inicijative.

Tokom i nakon predstavljanja svih zemalja članica uslijedila je diskusija koje se dotakla mnogih pitanja trenutnog i budućeg upravljanja Via Dinarica brendom. Kraj prvog dana zaključen je potpisivanjem sporazuma o opredjeljenju i stupanju u Via Dinarica regionalno tijelo za tri nove zemlje članice:

Srbija - Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica,

Kosovo - Planinarska i alpinistička federacija Kosova iz Prištine,

Albanija - Adriapol Institut iz Tirane.


Drugog dana je održana cjelodnevna radionica za potrebe izrade Via Dinarica marketinške strategije koju izrađuje tvrtka Good place iz Slovenije. Na radionici su kroz grupni rad i participativno sudjelovanje učesnici izrazili svoje viđenje i prijedloge za unaprjeđenje i razvoj Via Dinarice na razini proizvoda i na razini destinacije aktivnog odmora.
Dvodnevni regionalni skup je završen održavanjem koordinacijskog sastanka predstavnika vodećih zemalja Regionalnog koordinacijskog tijela na kojem su utvrđeni daljnji koraci te izvršitelji dogovorenih aktivnosti za naredno razdoblje.

Izvor: Via Dinarica Croatia

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png