via dinarica logo white text

   
 FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 
Via Dinarica inicijativa ima za cilj da uspostavi tri linije / turističke staze duž u Dinaridima:

·      Bijelu – planinarsku stazu koja slijedi najviše planine u centralnim, visokim Dinaridima;

·      Zelenu – planinarsku, pješačku i biciklističku stazu u sjeverno-zapadim (unutrašnjim) Dinarskim Alpama; i

·      Plavu – planinarsku i pješačku stazu duž jadranske obale i otoka.

Ideja je da se poveže većina prirodnih i kulturnih znamenitosti kao i planinske zajednice u ovoj regiji. Ovo je ozbiljan i složen napor koji zahtjeva vrijeme za planiranje i razvoj infrastrukture. S obzirom da su mnoge planine u Dinaridima popularne planinarske ili turističke destinacije, određena infrastruktura staza već postoji, posebno u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok se dio staza u Bosni i Hercegovini i Albaniji obilježava zadnjih godina uz podršku međunarodnih agencija za razvoj.

 

27223897781 b70e0cc377 o
Treba napomenuti da se u posljednje tri godine, jedino u Bosni i Hercegovini realizuju aktivnosti obilježavanja staza brendiranih kao Via Dinarica.

Situacija na terenu od januara 2017 je sljedeća:

Bijela staza – je definisana od Slovenije do Albanije i već je prešlo u potpunosti najmanje pet planinara i avanturista. Opisi dionica svake staze su dostupni online na trail.viadinarica.com, kao i na nekoliko portala i mobilnih aplikacija na Outdooractive mreži.

Staza je većim dijelom markirana standardnim planinarskim oznakama, sa izuzecima zadnje dionice u Hrvatskoj, prve u BiH i dijelovima Albanije.

Međutim, staza je brendirana kao Via Dinarica samo u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori do grada Žabljaka.

Upozorenje:

·      Prvi dijelovi u Hrvatskoj prolaze kroz ekstremno težak teren što je posljedica olujne katastrofe koja se dogodila 2014te godine.

·      Dijelovi etapa 19. i 21. u Hrvatskoj privremeno prate lokalne ceste jer inicijalno predviđene staze prolaze kroz minski sumnjiva područja.

Zelena staza ili Zelena linija se još uvijek razvija . Hrvatske dionice Zelene linije  su definisane kao pješačke staze. Dionice u Bosni i Hercegovini uključuju mrežu šumskih cesta, planinarskih staza i riječnih tokova. Dionice u Srbiji su razvijene od strane lokalnih zajednica i organizacija, ali još uvijek ne postoji tijelo za koordinaciju.

Plava linija – slijedi predloženi pješački put E12 kroz Hrvatsku i spaja se sa Primorskim planinarskim putem  u Crnoj Gori. Postoji također varijanta u zaleđu Dubrovnika u Bosni i Hercegovini. Segmenti staze su markirani, ali ista nije do kraja definisana, ni brendirana kao Via Dinarica.

Druge varijante i aktivnosti

Via Dinarica Plava linija u Bosni i Hercegovini – se sastoji od šest biciklističkih i planinarskih staza u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine koje su razvijene projektom finansiranim od strane EU 2016te godine. Više informacija možete naći ovdje.

Via Dinarica BH MTB – je staza razvijena za ljubitelje brdskog biciklizma. Staza prati vododjelnicu unutar “Bijelog” koridora. Ova staza će biti markirana i brendirana prije početka sezone 2017 godine.

Via Dinarica BH+ - je varijanta koja povezuje Bijelu i Zelenu liniju u Bosni i Hercegovini. Razdvaja se iz Via Dinarica BH MTB staze i nastavlja preko jedne od najljepših bosanskih planina, Vranice, i spušta se preko Prokoškog jezera do grada Travnika.

Više informacija možete naći na FAQ , komentarima na opisima etapa i ovoj web stranici.

Ukoliko imate dodatnih pitanja možete se obratiti na  +38762 393 393.


 

 

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png