via dinarica logo white text

   
 FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 

U toku je jedna od projektnih aktivnosti Via Dinarice - Kamp Ormanj 2020. Cilj kampa je da se obave infrastrukturni radovi, kao i daljna promocija i unapređenje staze Via Dinarice. Obilježena je i markirana nova staza na području planine Ormanj, na kojoj se nalazi i planinarski dom "Ormanj", koji je u vlasništvu Planinarskog društva "Fasto". Sama akcija protekla je u divnom raspoloženju, volonteri su međusobno razmjenjivali iskustva.

Markiranje staze

Drugi dio aktivnosti vezan za realizaciju Kampa Ormanj 2020 sproveden je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, koji je i matični fakultet Planinarskog društva "Fasto", gdje je organizirana je i provedena radionica čiji je osnovni cilj bio da se studenti fakulteta detaljnije upoznaju sa projektom Via Dinarice. Također, cilj je i da se ova populacija, koja čini naučnu bazu razvoja sportske rekreacije u BiH, potakne da radi naučne radove na temu Via Dinarice.

Predsjednik Terra Dinarice, Zehrudin Isaković, održao je kratko predavanje o Via Dinarici. Uvodnu riječ dao je prof.dr. Elmir Kazazović. Rekao je da je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja jako zainteresiran za saradnju na projektu Via Dinarica. Istakao je povezanost Via Dinarice i benefita kretanja po planinama. Također je podsjetio da na fakultetu djeluje Planinarsko društvo "Fasto", čije su aktivnosti komplementarne sa filozofijom i djelovanjem Zemlje Dinarike. 

Radionica je bila interaktivna, provedena uz sva ograničenja koja propisuju mjere zaštite od virusa COVID-19. Isaković je prezentirao projekat i nakon toga odgovarao na pitanja studenata.

Raduje nas veliki interes studenata za projekat Via Dinarice i njihovu želju da volontiraju u njenim budućim aktivnostima. Kao kruna ovog napora potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Zemlja Dinarike i PD Fasto, te izražena želja za unapređenjem saradnje između ovog društva, Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja sa našom organizacijom.

Predavanje na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja

Projekt Via Dinarica implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS)

 

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png