• ADOPT A TRAIL

  SUPPORT

  ADOPT A TRAIL PROGRAM READ MORE

   

   

 • PRVI BANNER

  ORGANISED SNOWSHOEING

  ENJOY BOSNIA'S WILD AND REMOTE MOUNTAIN RANGES READ MORE

   

  green visions gb logo

 • DRUGI BANNER

  Via Dinarica White Trail

  From Slovenia to Albania READ MORE

   

 • DRUGI BANNER

  NATIONAL GEOGRAPHIC

  BEST OF THE WORLD” DESTINATIONS FOR 2017 READ MORE

   

  NGT_BOTW_2017.png

 FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 
3-300x200.jpg30. rujna i 1. listopada, Stanica planinarskih vodiča Split i Hrvatsko planinarsko društvo Mosor tj. planinarski dom Umberto Girometta bili su domaćini tima Via Dinarica predvođenog BiH planinarskim entuzijastom Kenenom Muftićem.

Via Dinarica tim je obišao i prekrasni mosorski greben gdje ih je vodio pročelnik SPV Split, vodič instruktor Denis Vranješ. Uključivanje vodiča iz Splita prirodan je i logičan potez obzirom na čestu posjetu splićana, ne samo hrvatskom veći regionalnom Dinarskom gorju. Upravo je SPV Split, i susjedne stanice, pozvana u budućnosti odigrati važnu ulogu u projektu Via Dinarica. Više na portalu dalmacijanews.com i adventure-sport.

Valentina Futač, konzultantica za upravljanje financijama na UNDP-GEF projektu  Jačanje institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja koja se priključila timu Via Dinarice opisala je svoj doživljaj Mosora:

Priča o Mosoru kreće s noćnim zvjezdanim usponom ispunjenog mirisom šume i umirujućim zvukom izvora vode koja nas je nepogrešivo dovela do našeg sigurnog utočišta – ugodnog i lijepo vođenog planinarskog doma Umberto Giometta.

Donji kat doma kao stvoren za veliku obitelj, baš poput tima Via Dinarice te vedre večeri bio je ispunjen vedrinom dijeljenja osjećaja i energije povezivanja ovog zanimljivog bosansko – hrvatskog tima. No, vedra noć i radost dijeljenja zapravo je bila samo blagi uvod idućem danu provedenom u istraživanju, povezivanju i uživanju onoga što Mosor može ponuditi svakom živućem stvorenju kojeg je ugostio tek na kratkom posjetu ili ga ugradio u svoj živući ambijent.

Naš treći dan osvanuo je sunčan i svjež, a s njim i nova dimenzija ostvarivanja vizije prirodnog povezivanja. Sve dionice puta, od lijepe pažene borove šume u okolici doma, interesantne spilje Velika Gajna, zamamnih kružnih livadica i konačnog uspona do mosorskog grebena, disale su zajedno sa nama. A na vrhu Veliki Kabal sreća je bila materijalizirana u pravom smislu riječi.

Šetnjom po tom prekrasnom grebenu, uz prvi divan zajednički  burom izbistren sunčan dan, pogled je dugo upijao otoke na horizontu čak do daleke Jabuke, preko Splita koji se prostire kao na dlanu, do dalmatinske zagore i padina Kamešnice. Zabilježili smo divne prizore u tom pogledu od 360stupnjeva. Spuštajući se preko Vickovog stupa do Šipačke livade promotrili smo zanimljive primjerke ostataka pastirskih stanova koji bi jednom mogli i trebali oživjeti, te vratiti prirodi njen stari habitat. No dan se nažalost bliži kraju i završavamo ovaj divan posjet u društvu domara i njegova dva magarca, zanimljivih političkih imena, koja mu pomažu u opskrbi planinarskog doma i pružanju skladnog ugođaja za posjetitelje. Oni su jedan lijep primjer života u skaldu s prirodom i na prirodan način.

Odlazeći sa željom ponovnog dolaska i ne skrivajući zadovoljstvo spremamo se za novu točku povezivanja čovjeka s prirodom jer Mosor nam je upečatio radost ostvarivanja jednog i istoznačnog cilja. Povežimo se međusobno kako bismo mogli povezati sve što nas zapravo same prirodno povezuje na našem, i svačijem, ‘dinarskom putu’!
July 03, 2019

An epic trail comes to life in the Balkans: WELCOME TO VIA DINARICA

in PRVI RED

by ViaDinarica

Slobodan Brkić lives in a beautiful village in the mountains of Bosnia and Herzegovina. Several years ago, when he was working as…
November 17, 2016

National Geographic Traveler: Via Dinarica amongst world's best destinations

in NOVOSTI

by ViaDinarica

Prestigious National Geographic Traveler included Via Dinarica Trail amongst world’s best destinations in 2017. Via Dinarica, mega-mountaineering and hiking trail, connecting natural…
November 01, 2016

Note on the Via Dinarica trails

in PRVI RED

by ViaDinarica

The Via Dinarica initiative aims to establish three trails / tourist routes along the Dinaric Alps: ·      White Trail – long distance…

What's up on Via Dinarica?

Terra Dinarica | 13.02.2020
New kilometers of the Via Dinarica Trail
The continuation of the Via Dinarica project began with the activities of maintaining and...
Terra Dinarica | 12.02.2020
INVITATION TO TENDER FOR: Technical assistance: Identifying and assessing tourism stakeholders and resources along the Via Dinarica White trail in Kosovo* and Albania
With the highest mountains of the Dinaric Alps, Kosovo* and Albania have to be fully integrated...
Terra Dinarica | 27.12.2019
Apply for the Via Dinarica volunteer network
Due to numerous inquiries regarding volunteering options along the Via Dinarica trails, please...
ViaDinarica | 19.12.2019
Via Dinarica in Madrid
Delegation from Bosnia and Herzegovina, consisting of representatives of UNDP, Ministry of Foreign Trade...

FOTO & VIDEO

Where to stay?

What to do?

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Ivanićgradska 59A, 10000 Zagreb, Cro
Phone: +385 91 500 55 27, Valentina Futač, e-mail: info@viadinarica.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png